Hogeweg 21 9320 Erembodegem

053 77 06 06

Veelgestelde vragen

1. Hoe moet ik mijn bril onderhouden/poetsen?

Door je bril correct te poetsen ga je zorgen voor een langere leeftijdsduur van je glazen en je montuur. Dit correct poetsen gaat gepaard met een aantal punten die zeker in acht moeten genomen worden:

  • Zorg ervoor dat de glazen steeds vochtig zijn voor ze gepoetst worden. Het vochtig maken van de glazen kan gebeuren met lauw water of een gecontroleerde spray.
  • Vermijd detergenten. Deze zijn zeer bijtend voor de ontspiegeling op de glazen.
  • Vermijd ruwe doeken, droge papieren zakdoekjes en alle soorten van kledij.
  • Reinig niet enkel de glazen, maar ook je montuur. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een brillenbad.

Indien je vragen hebt over het reinigen van de bril, kan je steeds terecht in de winkel. Daar geven wij graag meer uitleg over hoe te reinigen en ons uitgebreid gamma producten.

2. Gaat mijn zicht sneller achteruit wanneer ik mijn bril constant draag?

Je zicht kan om verschillende redenen veranderen, maar het teveel dragen van een juiste correctie is daar geen reden van.

De redenen waardoor je zicht kan veranderen zijn de volgende:

  • Het dragen van een te hoge of een te lage sterkte
  • Toenemende leeftijd
  • Genetische bepaling
  • Bepaalde ziekten of het gebruik van bepaalde medicatie
  • Zwangerschap

Een bril, met de juiste sterkte, mag dus steeds gedragen worden gedurende de hele dag of volgens het advies van een oogarts of optometrist.

3. Kom ik in aanmerking om contactlenzen te dragen?

Lenzen bestaan in verschillende maten en vormen. Om te bepalen of een persoon wel of niet voldoet aan de verschillende voorwaarden is het aangeraden om een afspraak te maken in de winkel voor een controle. Na het bepalen van de nodige sterkte kunnen wij u meer info geven.

Lenzen dragen lukt niet bij iedereen van de eerste keer. Soms moeten er aanpassingen aan de sterkte gebeuren of moet het insteken van de lenzen een aantal keer opnieuw uitgelegd worden.

4. Kom ik in aanmerking voor een terugbetaling voor mijn bril of lenzen?

Wanneer je verbonden bent aan een mutualiteit heb je per kalenderjaar recht op 1 terugbetaling voor je bril of je lenzen. De bedragen die terugbetaald worden zijn afhankelijk van de mutualiteit en staan vast. Deze zijn dus niet afhankelijk van het betaalde bedrag.

Kinderen onder de 18 jaar, personen boven de 65 jaar en personen met een hogere sterkte hebben recht op een bijkomende terugbetaling van het Riziv. Hiervoor gelden verschillende criteria die u steeds kan navragen in de winkel.

De nodige documenten voor een eventuele terugbetaling krijgt u steeds mee bij de afhaling van uw aankoop.

5. Ben ik verplicht om een reservebril te hebben?

Het is aangeraden om steeds een reservebril te hebben als bril- of lenzendrager. Er kan altijd een beschadiging aan de bril ontstaan of een ontsteking op de ogen waardoor de lenzen niet gedragen mogen worden.

In sommige landen is het zelfs verplicht om steeds een reservebril bij te hebben. Dit is niet zo in België, maar in sommige buurlanden wel.

Ook moet er opgelet worden voor code 01.06. Personen die deze code op hun rijbewijs hebben staan moeten ten aller tijde hun bril of lenzen dragen. Het niet gebruiken van de bril of contactlenzen tijdens het besturen van een voertuig wordt gezien als een overtreding en kan beboet worden.

6. Moet ik eerst naar de oogarts voor een nieuwe bril of lenzen?

Je kan bij ons terecht voor de oogmeting en de lensaanpassing. Je hoeft niet eerst naar de  oogarts. Wel raden we aan om vanaf je 40ste om de 3 jaar bij de oogarts langs te gaan om de oogdruk te laten meten en de gezondheid van je ogen te checken. Ook onder de 18 jaar is het beter eerst langs te gaan bij de oogarts.

7. Ik heb vermoeide ogen. Wat doe ik hieraan?

Laat zeker je zicht controleren. Er bestaan glazen die je beschermen tegen blauw licht van beeldschermen. Deze glazen laten je ogen rusten, waardoor je minder last krijgt van vermoeide ogen en hoofdpijn.  

Loading...